Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Educatie programma DelfSail Ahoi!

Stichting DelfSail heeft een educatief programma ontwikkeld voor basisscholen: DelfSail Ahoi!. Dit programma gaat verder dan alleen het evenement zelf en draait om een combinatie van actief bezig zijn, ervaren en kennis opdoen over het maritieme thema.

Met DelfSail Ahoi! komen kinderen van basisscholen uit de regio Eemsdelta in aanraking met verschillende aspecten van het maritieme leven in hun eigen omgeving. Ze leren niet alleen over tallships en andere schepen van DelfSail, maar ook over andere maritieme onderwerpen dichtbij. Het programma sluit goed aan op verschillende kerndoelen op het gebied van wereldoriëntatie, historie, cultuur en techniek. Het project bestaat uit lesmateriaal en activiteiten.

 

 


Lesmateriaal

Het lesmateriaal voor de groepen 5-6 en 7-8 bestaat uit een handleiding voor de leerkracht, een reeks PowerPoints voor in de klas en een werkboekje voor de kinderen. 

Voor de groepen 1-2 en 3-4 is er een lijst met lessuggesties voor de leerkracht, woordenlijsten voor in de klas en een PowerPoint met omgevingsfoto’s. 

Voor groep 3-4 zijn er daarnaast ook twee werkbladen: Schip Ahoi! en Land in Zicht. 

De Bibliotheek ontwikkelde boekenlijsten bij de thema’s voor groep 1-4 en voor groep 5-8.


Downloads

De verschillende onderdelen zijn hier te downloaden en in te zien. Scholen uit de gemeente Eemsdelta kunnen de werkboekjes en/ of werkbladen dit schooljaar in gedrukte vorm ontvangen. U kunt zich hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier, te verkrijgen via [email protected]. 

Activiteiten

Het programma van activiteiten loopt in mei en juni 2024. Er vinden uiteenlopende workshops en excursies plaats. Zo zijn er bijvoorbeeld muziekworkshops ‘Componeren op zee’ op scholen, bezoeken klassen het MuzeeAquarium, de haven of de scheepswerf, zijn er danslessen op scholen voor de jongste groepen, lessen waarin de Bibliotheek die iets doet met communiceren op zee en spannende zeevaartverhalen, schilderworkshops met het thema ‘Storm op Zee’ en nog veel meer...! Er is grote belangstelling voor deelname aan dit programma; van alle 24 basisscholen van Eemsdelta hebben we aan het begin van het schooljaar ‘23/ ‘24 een aanmelding mogen ontvangen. Alle beschikbare activiteiten voor deze editie zijn inmiddels verdeeld.

 

DelfSail Ahoi! wordt mogelijk gemaakt door de subsidie vanuit de regeling CMK en het Impulsloket van het Nationaal Programma Groningen.

We werken samen met partners uit de regio: onder andere de Bibliotheek, het MuzeeAquarium, het IVAK, MBO Energy & Maritime, Groningen Seaports, Niestern Sander, Zeilvereniging Schildmeer, kunstenaars en muziekdocenten. Het lesmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met Cultuurmakers & co: Merel Thomese en Maschinka Bosman.

 

 

 

 

meeuw