Op maritieme ontdekkingstocht met DelfSail Ahoi!

 

Stichting DelfSail heeft een educatief programma ontwikkeld voor basisscholen: DelfSail Ahoi!. Dit programma gaat verder dan alleen het evenement zelf en draait om een combinatie van actief bezig zijn, ervaren en kennis opdoen over het maritieme thema.

Met DelfSail Ahoi! komen kinderen van basisscholen uit de regio Eemsdelta in aanraking met verschillende aspecten van het maritieme leven in hun eigen omgeving. Ze leren niet alleen over tallships en andere schepen van DelfSail, maar ook over andere maritieme onderwerpen dichtbij. Het programma sluit goed aan op verschillende kerndoelen op het gebied van wereldoriëntatie, historie, cultuur en techniek. Het project bestaat uit lesmateriaal en activiteiten.

 

 


Lesmateriaal

Het lesmateriaal voor de groepen 5-6 en 7-8 bestaat uit een handleiding voor de leerkracht, een reeks PowerPoints voor in de klas en een werkboekje voor de kinderen. Voor de groepen 1-2 en 3-4 is er een lijst met lessuggesties voor de leerkracht, woordenlijsten voor in de klas en een PowerPoint met omgevingsfoto’s. Voor groep 3-4 zijn er daarnaast ook twee werkbladen: Schip Ahoi! en Land in Zicht. De Bibliotheek ontwikkelde boekenlijsten bij de thema’s voor groep 1-4 en voor groep 5-8.


Downloads

De verschillende onderdelen zijn hier te downloaden en in te zien. Scholen uit de gemeente Eemsdelta kunnen de werkboekjes en/ of werkbladen dit schooljaar in gedrukte vorm ontvangen. U kunt zich hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier, te verkrijgen via educatie@delfsail.nl.


 

 

Activiteiten

Bent u als basisschoolleerkracht of ICC’er uit de gemeente Eemsdelta geïnteresseerd in een workshop of excursie voor uw klas(sen) die aansluit op het lesmateriaal? Bijvoorbeeld een muziekworkshop ‘componeren op zee’, een bezoek aan het MuzeeAquarium of de haven, of bijvoorbeeld een dansdocent op school die met de jongste groepen aan de slag gaat; Stichting DelfSail verloot dit schooljaar activiteiten onder geïnteresseerde basisscholen. U kunt zich hiervoor aanmelden door vóór 1 oktober 2023 een mail te sturen aan educatie@delfsail.nl. De activiteiten vinden plaats in mei en juni 2024.

 

 

DelfSail Ahoi! wordt mogelijk gemaakt door de subsidie vanuit de regeling CMK en het Impulsloket van het Nationaal Programma Groningen.

We werken samen met partners uit de regio: onder andere de Bibliotheek, het MuzeeAquarium, het IVAK, MBO Energy & Maritime, Groningen Seaports, Niestern Sander, Zeilvereniging Schildmeer, kunstenaars en muziekdocenten. Het lesmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met Cultuurmakers & co: Merel Thomese en Maschinka Bosman.

 

 

 

 

meeuw