Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Roeien tussen de Tall Ships

DELFSAILStories

Jeannette Blijdorp: ‘Het wordt een hele mooie zevende DelfSail’

Het liefst was ze naar zee gegaan, in het kielzog van haar vader en grootvader. Helaas, vader Jonker vond de ruige mannenwereld geen geschikte plek voor dochter Jeannette. De in Haarlem geboren Jeannette Jonker dook toch de maritieme wereld in maar dan als telefoniste bij Scheveningen Radio. Toen het maritieme communicatiesysteem, van voor het digitale tijdperk. Daar onderhield ze radiocontact met schepen van over heel de wereld. 

Dat is precies wat ze nu ook doet. Contacten onderhouden met schepen die alle zeeën ter wereld bezeilen. Jeannette Blijdorp-Jonker, ze trouwde met kapitein en later zeeloods Blijdorp,  is de motor van DelfSail. Als directeur Tall Ships is zij degene die zorgt dat een groot aantal schitterende zeilschepen volgend jaar de haven van Delfzijl bezoekt. Van 13 tot en met 16 juni 2024 vormt  de havenstad aan de Eems het decor voor de Legacy of the Seven Seas. De Erfenis van de Zeven Zeeën. De ondertitel van DelfSail. Zeilschepen van vroeger, die lang geleden vracht en passagiers over zeeën en oceanen vervoerden. En buit natuurlijk want heel netjes ging het er niet altijd aan toe. Zoals op de Spaanse galjoenen die geroofd goud en zilver mee naar huis namen. Een replica van zo’n galjoen, de ‘Galeon Andalucia’, meerde afgelopen maandag 22 augustus aan in Delfzijl, vergezeld door de originele driemastschoener ‘Pascuel Flores’. Naar Delfzijl gehaald door Jeannette, als voorproefje voor DelfSail 2024. 

Tientallen tall ships zullen volgend jaar tijdens DelfSail acte de présence geven. Een groot deel van de vloot bestaat uit originele gerestaureerde schepen, een ander deel uit fantastische replica's en allemaal meer dan de moeite waard om de kans te grijpen om ze van dichtbij te kunnen bekijken.  

Netwerken

Het kantoor van DelfSail bevindt zich op de bovenverdieping van het Havenbedrijf. Het raam biedt een wijdse blik over de Eems waar schepen op weg naar Emden of Delfzijl of vice versa langs de horizon lijken te glijden. Een perfecte plek voor de Stichting DelfSail. Nog zijn niet alle werkplekken bezet maar hoe dichter de DelfSail nadert hoe drukker het er gaat worden. 

Directeur Tall Ships Blijdorp is er nu al bijna elke werkdag te vinden. Ze heeft een meer dan ruime ervaring met het binnenhalen van de grote zeilschepen. Niet alleen bij DelfSail, waarbij ze vanaf het begin bij is betrokken maar ook bij Sail Den Helder en Sail Amsterdam. 

,,Het contracteren van die schepen betekent vooral heel veel tijd in netwerken en relaties steken. De kunst is om een goed contact met de eigenaren van die schepen op te bouwen. Die eigenaren kunnen stichtingen zijn maar als het opleidingsschepen betreft zijn ze van de marine van het desbetreffende land. Dat betekent onder meer bezoeken aan de ambassades. Door goede relaties op te bouwen krijg je ook het guneffect. Alle voorgaande edities waren de scheepseigenaren- en bemanningen erg te spreken over de ontvangst en de gastvrijheid in Delfzijl. Dat de haven pal aan het centrum is gelegen wordt ook als een enorm pluspunt gezien.”

Andere wereld

De wereld ziet er anders uit dan een paar jaar geleden. Dat wordt  ook bij DelfSail gevoeld.

,,Door corona ging DelfSail 2021 niet door We waren er bijna klaar voor en toen kwam alles stil te liggen. Dat kwam heel hard aan. Door de pandemie veranderde ook de wereld van de tall ships. Havens die vroeger wel werden aangedaan  liggen nu niet meer op de route. Dat maakt het wel lastiger. Russische schepen zoals de Mir, vroeger graag geziene gasten, mogen nu niet meer komen. Terecht, maar het voelt toch als pijnlijk”, zegt Jeannette die evenwel vol vertrouwen uitkijkt naar DelfSail 2024.

,,Het wordt een hele mooie zevende editie. Ik ga nog niet alles prijsgeven, maar er zitten hele mooie dingen in de pijplijn.”

Behalve het maritieme gedeelte bruist Delfzijl in die dagen van de feestelijkheden. Zowel aan de waterkant als in het centrum wordt een gevarieerd programma aangeboden met bekende en minder bekende artiesten. Het programma wordt op een later moment bekendgemaakt.