‘Etoile du Roy’ uit Frankrijk eerste gecontracteerde Tall Ship voor DelfSail 2021

Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, loopt de kalender door. Vandaag, woensdag 10 juni 2020, duurt het nog precies een jaar, totdat de Tall Ships van DelfSail 2021 de haven binnenlopen, na afloop van de ‘Parade of Sail In’ vanuit de Eemshaven!

Daarom is 10 juni 2020 een mijlpaal, die mede gekenmerkt wordt door een eerste serie promodoeken bij de invalswegen van Delfzijl, op drie verschillende locaties! DelfSail 2021 komt eraan en hoe! Wie de promodoeken ziet ervaart direct de emoties en gevoelens van trots, die DelfSail bij ons allen oproept….

Intussen kunnen wij ook het eerste gecontracteerde Tall Ship bekend maken!

Een van de allermooiste ter wereld en een echte ‘Filmster’. Hoewel het schip nu gewoon zeilt met gasten en relaties bij evenementen, werd zij oorspronkelijk gebouwd voor een Engelse organisatie, die historische schepen voor de filmindustrie exploiteerde. Zij werd gebouwd onder de naam ‘Grand Turk’ in 1996, speciaal voor de Engelse serie ‘Horatio Hornblower’, over één van de grote Engelse zeehelden. De opnamen duurden van 1998 tot 2003. Daarna figureerde zij nog in een aantal andere Engelse films en televisieseries.

In 2010 werd zij verkocht naar Frankrijk en is nu eigendom van Bretagne Marines Croisières in St. Malo. Hier kreeg het schip de naam Etoile du Roy en maakt deel uit van een grotere vloot historische replica’s binnen deze organisatie.

Het schip is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant uniek, met een prachtige historische ontvangstruimte voor de kapitein, hoogglans gelakt houtwerk en een indrukwekkende raampartij. Gebouwd als replica van een Engels Fregat uit 1745, heeft zij kanonnen aan boord die werkelijk kunnen schieten. De bemanning is soms gekleed zoals in 1745 en met haar bijzondere verschijning wordt zij regelmatig gevraagd in films, ook in Nederland!

In de recente verfilming over het leven van Admiraal Michiel A. de Ruyter, speelde de ‘Etoile du Roy’ een hoofdrol naast – uiteraard – de Admiraal. De bezoekers van DelfSail 2021 zullen het schip straks met eigen ogen kunnen bewonderen, want natuurlijk gaat zij ook open voor bezoekers op bepaalde uren!