Schepen DelfSail 2016

Kaskelot

DelfSail heeft haar vloot met Tall Ship compleet! Het laatste schip wat de organisatie bekend maakt is de driemasterbark de Kaskelot: één van de laatste nog varende houten schepen in dienst. De Engelse schone heeft meerdere malen gefigureerd in diverse televisie series en is de trots van Square Sail uit Charleston.

De Kaskelot werd in 1948 gebouwd in Denemarken in opdracht van de Royal Greenland Trading Company om de plaatsen in Oost Groenland te voorzien van goederen. Later werd zij gebruikt voor de visserij op de Faeröer eilanden. In 1981 werd zij gekocht door Square Sail die haar na renovatie omdoopte tot hun vlaggenschip. Samen met onder andere de Earl of Pembroke, welke dezelfde eigenaar heeft en ook naar DelfSail komt, wordt zij ingezet als opleidingsschip en doet ze regelmatig nautische evenementen aan. Het schip heeft een lengte van 47 meter en heeft een volledig houten constructie.

TypeDriemast Bark
Lengte47 mtr
Breedte8,5 mtr
Diepgang3,60 mtr
Hoogte46,6 mtr
Zeiloppervlak2895 m²

Kruzenshtern

Stichting DelfSail is trots om te kunnen mededelen dat ook de Russische viermaster Kruzenshtern aanwezig zal zijn tijdens het evenement. Het schip is een graag geziene vaste gast van DelfSail. Met haar lengte van maar liefst 114,5 meter is zij het grootste schip dat straks op DelfSail te bewonderen is. Haar bezoek mag bijzonder heten want dit Russische Tall Ship is het op een na grootste traditionele zeilschip ter wereld dat nog vaart en zonder twijfel één van de populairste gasten op internationale nautische evenementen. Het schip brengt een crew van 220 man mee daar Delfzijl, waarvan 115 kadetten in opleiding. Extra bijzonder: de Kruzenshtern viert dit jaar haar 90e verjaardag.

Met haar lengte van 114,5 meter, breedte van 14 meter en hoogte van 55 meter is de Kruzenshtern een imposante verschijning. Ze werd in 1926 gebouwd op de Tecklenburgwerf, vlakbij het Duitse Bremerhaven, en kwam in de vaart als Padua. Ze is onderdeel van de Flying-P-Line en het laatste zeilende vrachtschip dat werd gebouwd. Ze werd ingezet om onder andere bouwmateriaal naar Zuid-Amerika te vervoeren en om tarwe uit Australië te halen. In 1933-1934 zeilde de Padua in slechts 67 dagen van Hamburg naar Port Lincoln in Zuid-Australië; een record. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte de Padua 15 lange reizen naar Chili en Australië.

Typeviermastbark
Lengte114,5 meter
Breedte14 meter
Diepgang6,8 meter
Hoogte55 meter
Zeiloppervlak3631 m²
Personen220 man

Oosterschelde

DelfSail kan nog een prachtig schip aan haar lijstje toevoegen. Ook wereldreiziger de Oosterschelde komt naar Delfzijl. De Oosterschelde is de laatst overgebleven originele Nederlandse driemaster. Met haar imposante tuigage, haar lengte van 50 meter en haar stijlvol ingerichte interieur, is de Oosterschelde een indrukwekkende verschijning. Het schip heeft als thuishaven Rotterdam. Ze staat bekend om haar reizen rond de wereld. De eerste wereldreis maakte ze van 1996-1998. In mei 2014 voltooide het schip een tweede reis rond de wereld. Vanaf Kaapverdië zeilde ze naar Brazilië en vervolgde haar reis via Zuid-Afrika, Australië, Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Argentinië naar Antarctica. Ze voer via de Azoren weer terug naar Nederland. Tijdens deze reis van 45.000 zeemijlen (80.000 km) deed de Oosterschelde vijf continenten aan en rondde de drie meest beruchte kapen, namelijk: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn.

De Oosterschelde werd in 1917 gebouwd voor de internationale handelsvaart. In de jaren dertig werd het schip verkocht aan een Deense rederij waar ze omgedoopt werd tot Fuglen II. Hier was ze een van de modernste schepen. In 1954 werd ze verkocht aan een Zweed die haar grondig verbouwde tot een moderne gemotoriseerde coaster. Onder de Zweedse vlag voer ze onder de naam Sylvan. In 1988 werd de Oosterschelde teruggehaald naar Nederland en volledig gerestaureerd. De Oosterschelde is 50 meter lang, 7,5 meter breed en 36 meter hoog. Het schip heeft een zeiloppervlak van 891 m2 en kan tot 120 passagiers aan boord hebben.

TypeDriemast topzeilschoener
Lengte50 meter
Breedte7,5 meter
Diepgang3 meter
Hoogte36 meter
Zeiloppervlakte891 m2
Aantal personenMin: 60 Max: 100

STS Pogoria

De STS Pogoria is een Poolse barkentijn gebouwd op de beroemde Lenin Werf in Gdansk en werd in 1980 te water gelaten. Net als de Russische Mir, de Poolse Fryderyk Chopin en de Poolse Dar Młodzieży is ook dit schip ontworpen door Zygmynt Choren. Het heeft een lengte van 48 meter. De STS Pogoria is een regelmatige deelnemer aan de Tall Ships Races en andere internationale evenementen. Ze is gebouwd voor de Iron Shackle Fraternity, een marine educatie programma, gesponsord door de Poolse Nationale televisie in samenwerking met de huidige kapitein Adam Jasser. Momenteel wordt het schip geëxploiteerd door de Sail Training Association Poland. Hoofddoel van het schip is het bieden van training aan jongeren. Er kunnen maximaal 50 personen aan boord tijdens de zeiltochten. In 2009 raakte het schip zwaar beschadigd toen twee lasverbindingen braken waardoor twee van de masten het begaven. Het schip was toen onderweg naar Sint-Petersburg, Rusland.

TypeDriemast Barkentijn
Lengte48 meter
Breedte8 meter
Diepte3,8 meter
Hoogte32 meter
Zeiloppervlak1000m2

STS Fryderyk Chopin

De STS Fryderyk Chopin, vernoemd naar de Poolse pianovirtuoos, is het jongste schip van de Poolse Tall Ships. Ze is ontworpen door architect Zygmunt Choren, dezelfde architect die ook de Russische Mir, de Poolse Dar Młodzieży, en de Poolse STS Pogoria heeft ontworpen. De Fryderyk Chopin is een 55,5 meter lange brik met 2 vierkant getuigde masten en stagzeilen. Ze is gebouwd tussen 1990-1992 op de Dora werf in Gdansk, maar tegenwoordig is haar thuishaven het Poolse Szczecin. Rond de eeuwwisseling werd het schip getest in extreme omstandigheden toen zij nabij Kaap Hoorn voer in Zuid-Amerika! Het schip is vooral bekend vanwege het opleiden van jongeren tijdens het Class Afloat-programma. De Fryderyk Chopin is een graag geziene gast. De crew, gekleed in rood-blauw gestreepte polo’s, zorgt altijd voor veel muziek, ambiance, dans en zang.

TypeBrik
Lengte55,5 meter
Breedte8,5 meter
Diepte4 meter
Hoogte37 meter
Zeiloppervlak1200m2

Nao Victoria

De replica de Nao Victoria is een Spaans galjoen. Het schip is 26 meter lang en heeft een diepgang van 3,2 meter. De Nao Victoria heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan de wereldgeschiedenis. De ontdekkingsreis van de Nao Victoria startte in Spanje waar de schepen langs de Afrikaanse kust voeren en vervolgens de Atlantische oceaan overstaken. Voor de kust van Zuid-Amerika verging het eerste schip van de vloot, Santiago, door een plotselinge storm. Het tweede schip San Antonio koos ervoor om vroegtijdig terug te keren naar Spanje. In 1521 slaagden de laatste drie schepen erin de Filipijnen te bereiken. Echter, in dit gebied overleden vele matrozen en was men noodgedwongen zonder het schip Conception koers te zetten richting Indonesië. Hier werden overgebleven schepen Trinidad en Nao Victoria volgeladen met specerijen en voeren ze terug naar Spanje. Helaas viel ook de Trinidad uit vanwege een technisch mankement. 

Het enige overgebleven schip, Nao Victoria, zette koers richting de thuishaven door de Indische Oceaan over te steken. Het schip vaart uiteindelijk op 8 september 1522 het Spaanse Sevilla binnen. Tijdens de reis van ruim 32.000 mijl zijn er vele nieuwe landen ontdekt, kustlijnen in kaart gebracht en onbekende gebieden ontgonnen. Om deze Spaanse geografische bijdrage te vieren en om de historische scheepsbouw in ere te houden, werd in 1992 een bijna identieke replica van de Nao Victoria gebouwd.

Natuurlijk houdt de Nao Victoria open schip tijdens DelfSail 2016. Zo kunnen bezoekers met eigen ogen kunnen ervaren hoe deze eerste wereldreizigers rond de wereld voeren. Bij grote manifestaties kan de Nao Victoria wel 2000 bezoekers per dag ontvangen! 

TypeCarrack
Lengte25 meter
Breedte4 meter
Diepgang3,2 meter
Zeiloppervlak290 m2
Personenmin:12 max:12 zeilend; 40 stilliggend

Earl of Pembroke

De Earl of Pembroke is een 44 meter lange driemastbark en heeft als thuishaven Bristol. Ze is herbouwd in de traditie van oude Engelse zeeschepen. In 1945 bouwde architect en schipbouwer Albert Svenson de toenmalige Orion in het Zweedse Pukavik. Ze bleek een van de laatste zeilschepen te zijn dat hout verscheepte op de Baltische zee. In 1979 ging de Orion met pensioen. In 1994 werd het schip gerenoveerd en werd ze omgedoopt tot de Earl of Pembroke. Het schip dankt haar naam aan haar gelijkenis met het schip de ‘’Endeavour’’ (voormalig ‘’Earl of Pembroke’’). Het schip waarmee Captain Cook naar Australië reisde. Na de renovatie werd het schip een ware filmster. Zo heeft ze gefigureerd in o.a. Cloud Atlas en Alice in Wonderland.

De belangrijkste film-en televisieproducties met de Earl of Pembroke:

• Alice in Wonderland
• Cloud Atlas
• Alice in Wonderland: Through the Looking Glass
• Hornblower
• Treasure Island
• A Respectable Trade
• Moll Flanders
• Cutthroat Island
• Frenchman´s Creek
• Shaka Zulu
• Longitude
• Wives and Daughters
• Count of Monte-Cristo
• L’Épervier

Type3 mast bark
Lengte44,20 mtr
Breedte7,26 mtr
Diepgang3,45 mtr
Personenmin:50 max:100

Santa Maria Manuela

Deze witte viermast gaffelschoener is te water gelaten in 1937 in de rivier de Tagus in het Portugese Lissabon. Het schip is vernoemd naar de echtgenote van de initiatiefnemer van de bouw van het schip. De Santa Maria Manuela werd oorspronkelijk gebouwd als vissersschip en voer bij New Foundland om op kabeljauw te vissen, een belangrijk ingrediënt voor een traditioneel populair Portugees gerecht. Samen met andere schepen van hetzelfde type vormden ze een grote vissersvloot, de ‘’Portuguese White Fleet’’. De naam voor de vloot, vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden al deze schepen witgeschilderd, omdat Portugal als een van de weinige Europese landen neutraal bleef. Zo waren zij herkenbaar voor de onderzeeboten in de hoop dat ze niet werden aangevallen.

De vloot behield de traditionele manier van vissen tot in de jaren 70. Toen Portugal in 1986 toetrad tot de EU en de quota van kabeljauw werden verlaagd, werd een groot gedeelte van de ‘’Portuguese White Fleet’’ afgedankt. Inclusief de Santa Maria Manuela. Gelukkig was het schip gemaakt van een buitengewoon kwaliteit staalsoort, daar het oorspronkelijk bestemd zou zijn geweest voor de bouw van een oorlogsschip en bleef de romp goed geconserveerd. Toen in 2010 het schip was verkocht aan de huidige eigenaar werd het in een recordtijd van 62 werkdagen verbouwd tot een nieuwe constructie en was het schip klaar om te varen met gasten en trainees.

TypeViermast gaffeltopzeilschoener
Lengte68 meter
Breedte9,92 meter
Diepgang4,40 meter
Zeiloppervlak1.130 m2
PersonenMin: 40 op zee, 175 aan de wal

Dar Młodzieży

De Dar Młodzieży is een Pools zeilschip, ontworpen door Zygmunt Choren en in 1982 in Gdansk te water gelaten. Het is speciaal gebouwd om de cadetten van de Poolse marine te trainen en om veel Tall Ship Races te winnen. De naam betekent “Gift van de Jeugd”, toepasselijk omdat de bouw van het schip deels is betaald uit een bijdrage van schoolkinderen. Het 108,2 meter lange dek, de 49,5 meter hoge mast en de 3,015 vierkante meter zeil maken de Dar Młodzieży een krachtige concurrent in verschillende regatta’s. Leden van koningshuizen, staatshoofden, beroemde artiesten en zakenmensen die aan boord van dit schip komen genieten van de typische Poolse gastvrijheid.

TypeDriemast volschip
Lengte108,60 meter
Breedte14 meter
Diepgang7 meter
Hoogte49,50 meter
Zeiloppervlak3015 m²
Personen190 op zee, 300 aan wal, min 100

Statenjacht De Utrecht

Statenjacht ‘de Utrecht’ is een nauwkeurige historische reconstructie van een 18e eeuws admiraliteitsjacht. Tussen 1997 en 2003 is het schip op traditionele wijze opgebouwd op basis van de originele tekeningen uit 1746. De belangrijkste doelstelling bij de bouw was het bieden van scholing en werkgelegenheid aan jonge mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast had de bouw van het schip nog een ander doel, namelijk het doen van onderzoek naar scheepsbouwmethoden uit de 17e en 18e eeuw. De beste manier om dit te doen was door zelf een uniek cultuurhistorisch monument te bouwen, een écht statenjacht. Daarmee is zij dus een levend, varend monument.

TypeStatenjacht
Lengte23,50 mtr
Breedte5,50 mtr
Diepte1,35 mtr
Hoogte21,50 mtr
Zeiloppervlak156m2
Personenmin: 20 max: 27

Christian Radich

De Christian Radich is een Noors zeilschip van bijna 73 meter lang. Het schip werd bekend door de film ‘Windjammer’ uit 1958. De meeste mensen zullen het schip echter herkennen van zijn rol in de televisieserie ‘The Onedin Line’ uit de jaren 70.

Het schip werd gebouwd door een zakenman die eigenaar was van een groot houtbedrijf. Hij hield van de zee en luisterde altijd aandachtig naar verhalen van zijn neef, die kapitein was. Dat inspireerde hem tot de bouw van dit schip.

In 1937 liet hij de Christian Radich bouwen als trainingschip dat werd gebruikt om cadetten of toekomstige zeevarenden op te leiden. Tot na de Tweede Wereldoorlog deed de Christian Radich dienst als opleidingsschip. Tegenwoordig maakt het schip in de zomermaanden commerciële vaartochten.

TypeDriemaster Volschip
Lengte73 meter
Breedte9,70 meter
Diepgang4,70 meter
Hoogte37,70 meter
Zeiloppervlak1360m2
Personen150 op zee, 250 aan wal

Thalassa

De Thalassa ging in 1980 te water als Relinquenda in Zaandam. Met het schip werd gevist op de Noordzee en langs de Britse kusten.

Na een botsing met een scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog, raakte het schip zodanig beschadigd, dat het onbruikbaar werd. In 1994 kochten Arnold Hylkema en Henk Stallinga het schip en bouwden er een zeilschip van. Het werd een schip met veertien zeilen met zo’n 800 m2 aan zeiloppervlak.

Hylkema en Stallinga doopten het schip tot het huidige Thalassa.

TypeBarkentijn
Lengte47 mtr
Breedte8 mtr
Diepte3,90 mtr
Hoogte35 mtr
Zeiloppervlak800m2

Gulden Leeuw

De Gulden Leeuw werd in 1937 gebouwd als onderzoeksschip voor het Deense ministerie van Landbouw en Visserij. Het ging in eerste instantie te water onder de naam Dana.

De Gulden Leeuw werd onder andere ingezet bij bevoorrading van booreilanden. Het schip heeft drie masten met in totaal 1400 m2 aan zeiloppervlak.
De naam van het schip veranderde in de loop der jaren meerdere keren. In 2007 kocht een rederij uit Kampen het schip en verbouwde het naar de oorspronkelijke stijl terug. Ze gaven hem de naam Gulden Leeuw.

TypeDriemast Topzeilschoener
Lengte70 mtr
Breedte8,50 mtr
Diepgang4,20 mtr
Hoogte44,20 mtr
Zeiloppervlak1400m2
Personenmin: 100 max: 175

Mir

STS Mir (Russisch: Мир , betekenis Vrede ) is een driemaster. Het is een volledig opgetuigd opleidingsschip met als thuishaven het Russische Sint Petersburg. De Mir werd in 1987 gebouwd op de Lenin Scheepswerf in het Poolse Gdansk. Het is een van de snelste moderne zeilschepen ter wereld.

De Mir maakt deel uit van een groep van zes zusterschepen. De zusterschepen van de Mir zijn de Dar Młodzieży (als eerste gebouwd), Druzhba, Pallada, Khersones en de Nadezhda. De Mir is de op twee na grootste van deze groep. Met haar 109,40 meter is ze 8 meter korter dan het langste zeilschip, de Sedov. Haar reder is de Admiral Makarov State Zeevaartschool (AMSMA) in Sint-Petersburg, die haar inzet als haar belangrijkste trainingsschip.

Dit schip werd oorspronkelijk gebouwd als een cadet-trainingsschip, ontworpen voor het vervoer van 70 tot 144 cadetten. De totale transportcapaciteit is 199 personen. In aanvulling op de oorspronkelijke rol als opleidingsschip wordt de Mir nu ook  voor commerciële doelen ingezet, zoals zeiltochten, dagtrips en cruises.

TypeDriemast volschip
Lengte110 meter
Breedte14 meter
Diepgang6,70 meter
Hoogte50,10 mter
Zeiloppervlak2271 mtr
Personenmin: 150 op zee, 300 aan de wal, min 120

Wylde Swan

De Wylde Swan is 62 meter lang en heeft een zeiloppervlak van 1130 m2. Het schip werd gebouwd in 1920 in Duitsland. De functie van de Wylde Swan was in eerste instantie marktjager. Dit houdt in dat het schip langs vissersschepen vaart om haring te kopen om dit vervolgens op de markt weer te verkopen.

In de loop der jaren heeft het schip meerdere eigenaren gehad en daarmee ook verschillende namen gekregen. In 2001 werd het schip opgekocht door Willem Sligting en verbouwd tot opleidingsschip.

Masterskip organiseert tijdens DelfSail voorlichtingsbijeenkomsten aan boord van de Wylde Swan. Speciaal voor hen die geïnteresseerd zijn in meevaren met de Wylde Swan. Leerlingen geven een rondleiding aan boord en vertellen over hun ervaringen op de oceaan. Voor meer informatie ga naar  http://www.masterskip-wyldeswan.com/wpgforms/aanmelden-voor-een-informatie-bijeenkomst/.

TypeBrigantijn
Lengte62 mtr
Breedte7,30 mtr
Diepgang3,20 mtr
Hoogte43 mtr
Zeiloppervlak1130m2

Atyla

Het internationale sail-trainingsschip Atyla is een houten tweemaster. Het schip is tussen 1980 en 1984 volledig met de hand gebouwd door een bevlogen Spaanse familie. De Atyla is een typische stagzeilschoener met een lengte van 31 meter.

De Atyla is een echt familiestuk. Voor de bouw van het schip zijn de scheepsbouwers zelf de Spaanse bossen in gegaan en hebben daar zelf bomen uitgezocht en omgezaagd. Stap voor stap is het schip op traditionele wijze opgebouwd.

Een neef van de oorspronkelijke scheepsbouwers is nu kapitein van het schip. Zijn naam is Rodrigo de la Serna (Madrid, 1989).

De Atyla heeft verscheidene namen gehad. Sinds enkele jaren vaart zij onder haar huidige naam als sail-trainingsschip. Het schip is altijd in bezit gebleven van dezelfde familie die het schip in 1980 heeft gebouwd.

De huidige bemanning bestaat uit vier tot zeven jonge en enthousiaste professionele zeelieden. Daarnaast kan het schip 18 trainees aan boord hebben. Ondanks het feit dat de herkomst van het schip Spaans is, zet de bemanning zich in om een internationale bezetting aan boord te hebben. De officiële voertaal is dan ook Engels.

De gemoedelijke Spaanse sfeer maakt het leven aan boord vrolijk en plezierig. De Atyla staat bekend om haar gastvrijheid en de hartelijke ontvangst aan boord. Hoewel het niet één van de grootste Tall Ships is, behoort de Atyla zeker wel tot één van de meeste bijzondere schepen van DelfSail.

TypeTopzeilschoener
Lengte31 meter
Breedte8 meter
Diepgang3 meter
Hoogte25 meter
Zeil oppervlak400m2
Personen50 op zee, 80 aan wal, min 30

Kapitan Borchardt

Dit schip werd in 1917 gebouwd in Nederland als vrachtschip. Gedurende vele jaren voer zij over de oceanen, had diverse eigenaren en vele namen! Zo heette ze achtereenvolgens Nora, Harlingen, Mowe, Vadder Gerrit, In Spe, Utskar en Najaden. Onder deze laatste naam werd ze verbouwd en vervolgens ingezet als trainingsschip voor de zeevaartschool van Stockholm.

Op 30 augustus 2011 werd het schip overgedragen aan Poolse zeelieden in de haven van Nynashamn. Vanuit deze haven maakte ze haar eerste reis onder de Poolse vlag. Op 8 oktober 2011 werd ze in Gdansk gedoopt tot ‘Kapitan Borchardt’ en vaart sindsdien als sail-trainingsschip met Poolse jongeren. De naam werd gegeven als eerbetoon aan Karol Olgierd Borchardt, die als kapitein veel heeft bijgedragen aan een verdere bewustwording van de Poolse maritieme tradities. Bovendien werd de kapitein later een bekend nautisch schrijver.

De Kapitan Borchardt is 42 meter lang en komt voor het eerst in haar geschiedenis naar DelfSail!

Type3 mast schoener
Lengte41,90 meter
Breedte7 meter
Diepgang3,20 meter
Zeiloppervlak600m2
Personen75 op zee, 100 aan wal, min 40

Statsraad Lehmkuhl

Dit indrukwekkende Tall Ship werd als vrachtvaarder gebouwd in 1914 op de Tecklenburgwerf, vlakbij Bremerhaven. Als Grossherzog Friedrich August diende ze oorspronkelijk als trainingsschip voor de Duitse keizerlijke marine. Na de Eerste Wereldoorlog werd het schip in 1919 buitgemaakt door de Engelsen en in 1921 verkocht aan Kristofer Lehmkuhl. Hij was destijds de minister (statsraad) van werkgelegenheid in Noorwegen. Het schip werd naar hem vernoemd.

Tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen in de Tweede Wereldoorlog kreeg het schip opnieuw een Duitse naam: Westwärts. Na de oorlog in 1945, kreeg zij haar huidige naam weer terug. In 1967 zag het er naar uit dat zij buiten Noorwegen verkocht zou worden. Maar de Noorse reder Hilmar Reksten kocht het schip op en schonk haar in 1978 aan een stichting. Deze stichting houdt het schip tot op de dag van vandaag in beheer. Het schip wordt gebruikt als opleidingsschip en trainingsschip, zowel voor civiele jongeren als voor de Noorse Marine. Ook doet het schip regelmatig mee aan sailmanifestaties en is zeer populair bij het publiek.

De Statsraad Lehmkuhl is 84,60 meter lang, heeft een diepgang van 5,20 meter en komt uit Noorwegen.

TypeDriemast bark
Lengte98 meter
Breedte12,6 meter
Diepgang5,20 meter
Hoogte48 meter
Zeiloppervlak2026m2
Personen150 op zee, 250 aan wal, min 100

Nederlandse Tall Ships

Abel Tasman

Artemis

Brandaris

Hendrika Bartelds

J.R.Tolkien

Pedro Doncker

Mercedes

Morgenster

Twister

Loth Loriën

Frisius van Adel

Swaensborgh

Willem Barentsz

Kamper Kogge

Urania

Loodskotter Eems N01

Helena